..................................ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

_____________________________________________________________________________________________________________

..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη......... Νίκος Μπελογιάννης

__________________________________________________________________________________________________________________________________________

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * ** *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Πασχαλινά γεύματα αγάπης σε αναξιοπαθούντες

       ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ        

    ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟΝ της Ελλάδας του 2014,  
   μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.),  
  της  Οικονομικής Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ), κ.λ.π. 
Ο απολογισμός της θλιβερής συγκυβέρνησης αυτά τα χρόνια είναι η πλήρης αποτυχία της. Ο νεοφιλελευθερισμός με τρόικα κ.ά. "ευεργέτες" (ντόπιους και ξένους) θριαμβολογεί περί εξόδου στις αγορές για νέα δάνεια που είναι βαρίδια για τις επόμενες γενιές και οδηγούν στο ξεπούλημα της χώρας κλπ. 
 Η πολιτική τους δημιούργησε στρατιές από άνεργους, άπορους,  άστεγους,  εξαθλιωμένους έλληνες και οικονομικούς μετανάστες που τους στέλνει  στα συσσίτια ή αλλιώς  γεύματα αγάπης.....
"Το Βήμα του Πολίτη"
~~~~~~~~~~~~~~
Ουρές σχημάτισαν σήμερα το μεσημέρι οι πολίτες στις εγκαταστάσεις του Κλειστού Γυμναστηρίου Ρουφ (Πειραιώς & Εχελιδών 69) για να παραλάβουν τα γεύματα αγάπης που πρόσφερε για μια ακόμη χρονιά το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων.
Το ΚΥΑΔΑ πρόσφερε πασχαλινό γεύμα αγάπης σε άστεγους και ανήμπορους οικονομικά συμπολίτες μας, παρουσία του δημάρχου Γιώργου Καμίνη.Εκτός από τον παραδοσιακό οβελία και τα πασχαλινά εδέσματα, δόθηκαν δώρα που είχαν προσφέρει χορηγοί για τους άπορους των Αθηνών.
Σύμφωνα με τους υπευθύνους μοιράσθηκαν 1000 περίπου πακέτα αγάπης.
Γεύματα αγάπης μοίρασε και η Εκκλησία της Ελλάδος σε ολόκληρη την Ελλάδα ενώ πολλοί ήταν Δήμοι, σε ολόκληρη την χώρα, που διοργάνωσαν για τους δημότες παραδοσιακά γλέντια με πασχαλινά εδέσματα .

____________________________
Δευτέρα, 21 Απρίλιος 2014 12:10
Από kerdos.gr

ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Χουντής Η Ελληνική κυβέρνηση αντί να απαιτήσει από την Ευρώπη την αλλαγή της Μεταναστευτικής πολιτικής καταφεύγει σε απάνθρωπες και αναποτελεσματικές πρακτικές


Ν. Χουντής: «Η Ελληνική κυβέρνηση αντί να απαιτήσει από την Ευρώπη την αλλαγή της Μεταναστευτικής πολιτικής και του Κανονισμού του Δουβλίνου, καταφεύγει σε απάνθρωπες και αναποτελεσματικές πρακτικές»

 Παρέμβαση του Ν. Χουντή στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου«Η Ελληνική κυβέρνηση αντί να απαιτήσει από την Ευρώπη την αλλαγή της Μεταναστευτικής πολιτικής και του Κανονισμού του Δουβλίνου, καταφεύγει σε απάνθρωπες και αναποτελεσματικές πρακτικές», τόνισε μεταξύ άλλων, μιλώντας σήμερα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής.
Η παρέμβαση του Ν. Χουντή, έγινε στο πλαίσιο συζήτησης για την παράταση της παραμονής μεταναστών σε κέντρα κράτησης, πέρα των 18 μηνών, που αποφασίστηκε στην Ελλάδα, μετά από σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Ο Ν. Χουντής, αφού τόνισε ότι «Η Ελλάδα, όπως και οι άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, δέχονται τον κύριο όγκο των μεταναστευτικών ροών» κι ότι «ενώ είναι γνωστό ότι πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, η «αλληλεγγύη» της Ευρώπης δεν είναι έμπρακτη», σημείωσε ότι «η Ελληνική κυβέρνηση, αντί να απαιτήσει από την Ευρώπη, αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής και κυρίως την ουσιαστική τροποποίηση του λεγόμενου κανονισμού του Δουβλίνου που είναι η αιτία του εγκλωβισμού τόσων ανθρώπων στις πρώτες χώρες εισόδου της ΕΕ, κάνει σταθερά επιλογές που είναι τόσο απάνθρωπες, όσο και αναποτελεσματικές».
Ο έλληνας ευρωβουλευτής συνέχισε τονίζοντας ότι «μια πρόσφατη τέτοια επιλογή, είναι η υιοθέτηση από τις ελληνικές αρχές, της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο, έκρινε ότι μπορεί να επεκτείνεται η κράτηση αλλοδαπών πέραν του 18μηνου, και ουσιαστικά επ’ αόριστο, μέχρι να καταστεί εφικτή η απέλασή τους» και τόνισε ότι «οι επιλογές αυτές δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα κι ότι παραβιάζουν τόσο το κοινοτικό όσο και το ελληνικό δίκαιο και συγκεκριμένα έρχονται σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Οδηγία περί Επιστροφών».
Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο Ν. Χουντής, ζήτησε από την Επιτροπή να πάρει συγκεκριμένη θέση ως προς την παραβίαση της οδηγίας περί επιστροφών από την Ελλάδα και άλλες χώρες μέλη, αλλά κυρίως της ζήτησε «να ακούσει τις φωνές που απαιτούν αλλαγή του Κανονισμού του Δουβλίνου που εγκλωβίζει ανθρώπους κι έχει δημιουργήσει αποθήκες ψυχών στη Νότια Ευρώπη».
17/4/2014
Το Γραφείο Τύπου

Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Η «ΑΝΑΣΤΑΣΗ» ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

της ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ ΜΠΛΕΤΑ*

Την Τετάρτη 9 Απριλίου, η Ελληνική Κυβέρνηση, βγήκε πανηγυρίζοντας στις αγορές, προκειμένου να δημιουργήσει αντίβαρο στην κρίση και να ανακουφίσει, υποτίθεται τον Έλληνα πολίτη, ανοίγοντας το δρόμο για περισσότερους και υψηλότερους δανεισμούς με τοκογλυφικούς όρους κατά του οφειλέτη, του Ελληνικού Κράτους δηλαδή...

Η «Ελληνική Δημοκρατία» έδωσε εντολή σε διεθνείς τράπεζες για 5 έτη ομολογιακή έκδοση «αναφοράς-benchmarking» σε ευρώ, υπό το αγγλικό δίκαιο. Σύμφωνα, με το αγγλικό δίκαιο, ότι και αν συμφωνήσει και υπογράψει εις βάρος του ο οφειλέτης, ο οποίος βρίσκεται συνήθως στην ανάγκη να δανειστεί και κατά συνέπεια να εκχωρήσει όλα τα υπάρχοντα του, άσχετα αν η αντικειμενική τους αξία είναι υπερδιπλάσια του κεφαλαίου του δανεισμού του, ισχύει ,έστω και αν όλα αυτά είναι αντίθετα,όχι μόνο με το Ελληνικό, αλλά και με το Διεθνές και Ευρωπαϊκό δίκαιο.

Σύμφωνα με τον κορυφαίο συνταγματολόγο Γεώργιο Κασιμάτη, «...σε όλες τις χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης, οι κανόνες που ρυθμίζουν τις σχέσεις μεταξύ του δανειστή και του οφειλέτη είναι πάντοτε υπέρ του οφειλέτη, γιατί ο οφειλέτης είναι το αδύναμο μέρος μιας δανειακής σύμβασης, ενώ ο δανειστής είναι το ισχυρό. Αυτό είναι μια κατάκτηση του ανθρωπιστικού δικαιϊκού πολιτισμού της Ευρώπης».
Αυτή ακριβώς η κατάκτηση υπέρ του οφειλέτη, που αποτελεί τον αδύναμο κρίκο, καταργείται βάναυσα, ανάμεσα στα ψιλά γράμματα των δανειακών συμβάσεων που συνάπτει η Ελλάδα , με τη «μαμά» Ευρώπη, σύμφωνα με το αγγλικό δίκαιο, με το οποίο ξαναβγήκαμε στις αγορές και βάζει σε ορατό κίνδυνο την εθνική μας κυριαρχία ή αλλιώς τα εθνικά μας υπάρχοντα.
Οι αγορές ξανανοίγουν και για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών που φθάνουν ακόμη και στην υπερκάλυψη, με την έκδοση μη καλυμμένων τραπεζικών ομολογιακών προιόντων.
Οι τράπεζες πανηγυρίζουν προκειμένου για την ανακεφαλαιοποίηση τους,μέσω του ανοίγματος των δανεισμών , εφόσον το μεγαλύτερο μέρος των δανεισμών δεν καλύπτει κοινωνικές παροχές αλλά τις ζημίες των τραπεζών, και έχει ως τεχνητό στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, μέσω της εξυγίανσης της τραπεζικής αγοράς, η οποία όμως συνεχίζει να μην μεταφράζεται σε ωφέλιμη αξία για τον δανειζόμενο Έλληνα πολίτη.
Αποβλέπουμε λοιπόν σε ένα υδροκέφαλο τραπεζικό σύστημα για τη ζώνη του ευρώ, το οποίο στηρίζεται στην στρατηγική της ομαλής εξυγίανσης του, για να εξυπηρετεί τις ανάγκες και τις ζημίες που του προκαλούν το μεγάλο κεφάλαιο και οι πολυεθνικές, αλλά που δεν απηχεί τις ανάγκες του δανειζόμενου πολίτη εφόσον η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν συνεπάγεται και το κούρεμα των κόκκινων δανείων των πολιτών.
Άρα για ποια χρηματοπιστωτική σταθερότητα μιλάμε... αυτήν που δεν έχει κοινωνικό ακροατήριο;
Άρα για ποιες αγορές μιλάμε... αυτές που θα μας εξασφαλίσουν περισσότερο δανεισμό, αντί για περισσότερα κοινωνικά αγαθά και περισσότερη ανάπτυξη;
Βγήκαμε στις αγορές λοιπόν, με δημόσιο χρέος σχεδόν διπλάσιο από το 2009, με ρυθμούς ύφεσης διπλάσιους από το 2009, χρονιά σταθμό στην οικονομική ιστορία του έθνους, εφόσον αποκλειστήκαμε από τις αγορές και αναγκαστήκαμε να ενταχθούμε στο ΔΝΤ, όχι γιατί μας αγαπήσανε ξαφνικά οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, αλλά για να δημιουργήσουμε τις προυποθέσεις καινούργιων δανεισμών, που θα ωφελούν και θα δικαιώνουν τους δανειστές μας, που θα καλύπτουν τις ανάγκες των τραπεζών και των κερδοσκόπων, που θα κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους...

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ ΚΟΣΜΕ ΚΑΘΩΣ Η ΑΡΡΩΣΤΕΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΕΙΝΑΙ Η ΦΤΩΧΕΙΑ...

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΦΤΩΧΕ... ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ ΣΥΝΤΡΟΦΕ..


ΜΠΛΕΤΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ 
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
* MBA MASTER IN BUSINESS ADMINISTRATION - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
BSc MARKETING/MANAGEMENT - NEA YOΡΚ
16-04-2014

Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Σε κρίσιμο σημείο η λειτουργία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, λόγω των παλινωδιών του Υπουργείου στο θέμα των διαθεσιμοτήτων

  Ερώτηση Χρήστου Μαντά προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων 



Με ερώτησή του προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο βουλευτής Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς και εννιά ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει την κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων λόγω του καθεστώτος της διαθεσιμότητας στην οποία έχουν τεθεί 48 υπάλληλοι του Ιδρύματος αλλά και τους ανεπαρκείς χειρισμούς από πλευράς Υπουργείου για το θέμα αυτό.Παρά την σαφή τοποθέτηση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων πως δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, στις 24 Μαΐου εκπνέει το διάστημα των 8 μηνών, για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.Τη στιγμή που το μέλλον των εργαζομένων παραμένει «στον αέρα» και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπως εξ άλλου και τα άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα, έχει πληγεί από τις εφαρμοζόμενες κυβερνητικές πολιτικές (δραματικές μειώσεις στον προϋπολογισμό, «κούρεμα» αποθεματικών, διαθεσιμότητες κ.λπ.), το Υπουργείο συνεχίζει τις παλινωδίες με στόχο την ουσιαστική ασφυξία των ιδρυμάτων στο επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού.Η κατάσταση όμως παραμένει απολύτως ασαφής, καθώς είναι τουλάχιστον αμφίβολο αν ισχύει και υπό ποιες προϋποθέσεις η λεγόμενη ενδοϊδρυματκή κινητικότητα και αν
προκύπτουν πράγματι κενές θέσεις, καθώς φαίνεται ότι καταργούνται οι οργανικές θέσεις των ΙΔΑΧ που έκαναν αίτηση για ΕΕΔΙΠ.Για τους λόγους αυτούς ερωτάται ο Υπουργός:
1. Πότε θα εκδοθούν οι νέες διαπιστωτικές πράξεις; Θα περιλαμβάνονται σε αυτές και οι καταργούμενοι κλάδοι;
2. Θα υπάρξει καινούργια ΚΥΑ προκειμένου να αντιστοιχηθεί με τη νέα διαπιστωτική πράξη όσο αναφορά στον αριθμό των διαθεσίμων και το χρόνο της διαθεσιμότητάς τους;
3. Θα μπορούν οι υπάλληλοι των καταργούμενων κλάδων να υποβάλουν αιτήσεις και σε ποιες κενές θέσεις του δημοσίου;
4. Θα ισχύσει η εξαγγελία του Υπουργού για ενδοϊδρυματική κινητικότητα και πως θα εφαρμοστεί; Αν θα ισχύσει γιατί καταργούνται οι οργανικές των ΙΔΑΧ που έκαναν αίτηση για ΕΕΔΙΠ; Πως θα προκύψουν οι κενές θέσεις ώστε οι υπάλληλοι σε κινητικότητα να μπορούν να γυρίσουν στο ίδρυμα;
5. Για ποιο λόγο η σύσταση του Οργανισμού έχει συνδεθεί με την κινητικότητα των διοικητικών υπαλλήλων, την στιγμή που τα Οργανογράμματα είναι αρμόδια να καθορίσουν τα κενά και τις ανάγκες των Ιδρυμάτων;

_____________________

Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Κώστας Γαβράς: Ωμή αδιαφορία - απουσίαζε ο Ελληνας υπουργός Πολιτισμού στο Forum de Chaillot, με θέμα της συνάντησης, «Μέλλον του Πολιτισμού, μέλλον της Ευρώπης»

   ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ    



Από αυτή τη φωτογραφία (στη Le Monde) και τη συνάντηση απουσίαζε ο Ελληνας υπουργός Πολιτισμού. Θερμός χαιρετισμός Ολάντ - Γαβρά στo φόρουμ.

ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΟΥΝΑΚΗ*

Οταν ο Κώστας Γαβράς διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε στη θέση της Ελλάδος ο υπουργός Πολιτισμού, «έμεινε κατάπληκτος». «Με ρώτησαν γιατί δεν ήρθε. Δεν γνώριζα». Προφανώς ο διεθνής σκηνοθέτης δεν είχε δει τη φωτογραφία στην οποία ο Πάνος Παναγιωτόπουλος παρεισφρέει ανάμεσα στον Μπαράκ Ομπάμα και την Ολγα Κεφαλογιάννη. Θα είχε καταλάβει ότι το καθήκον τον καλούσε στις ΗΠΑ και όχι στο Παρίσι, όπου στις 4 και 5 του μηνός, στο Theatre National de Chaillot, η υπουργός Πολιτισμού και Επικοινωνίας της Γαλλίας, Ορελί Φιλιπετί, συγκάλεσε το Forum de Chaillot, με τη συμμετοχή Ευρωπαίων ομολόγων της καθώς και διαπρεπών δημιουργών.

Τίτλος της συνάντησης, «Μέλλον του Πολιτισμού, μέλλον της Ευρώπης». Ματαίως οι, περίπου 20, υπουργοί Πολιτισμού της Ευρώπης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, άλλοι επίσημοι (την τελευταία ημέρα παρέστη και μίλησε και ο Φρανσουά Ολάντ) ανέμεναν την εκπροσώπηση της προεδρεύουσας, αυτό το διάστημα, χώρας. Εμφανίστηκε βέβαια η γεν. γραμματέας Αθλητισμού (!) για να υπογράψει το προσύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Γαλλικού και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου για τη δημιουργία ενός χρηματοδοτικού μηχανισμού υποστήριξης (διμερούς ταμείου) συμπαραγωγών.

«Το θέμα του φόρουμ ήταν πολύ σοβαρό», εκτιμά ο Κ. Γαβράς σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του. «Για πρώτη φορά 20 υπουργοί συντονίζονται για να ζητήσουν να ψηφιστεί ένα καινούργιο νομοθετικό περιβάλλον για τον πολιτισμό από το επόμενο Ευρωκοινοβούλιο, που να προστατεύει την πολιτιστική πολυμορφία και τα πνευματικά δικαιώματα στην ψηφιακή εποχή». Πώς εισέπραξαν οι παρευρισκόμενοι την ελληνική αποχή υψηλόβαθμου επί του Πολιτισμού στελέχους; (Ούτε η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ μπορούσε καθώς φαίνεται...) 
Λίγο ενδιαφέρει η απάντηση, γιατί η ωμή αδιαφορία και η κενότητα έχουν ήδη καταγραφεί.Έντυπη

_______________
http://www.kathimerini.gr/761763/article/politismos/kinhmatografos/wmh-adiaforia

Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν αξίζει στο λαό μας ένας τέτοιος πρωθυπουργός

   Πολιτική    


"Ο πρωθυπουργός, για μια ακόμη φορά, δεν έθεσε κανένα από τα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα, παρά έμεινε στις ευχαριστίες προς τη Γερμανίδα καγκελάριο για την τιμή που του έκανε να τον συναντήσει", σχολιάζει το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις σημερινές δηλώσεις του κ. Σαμαρά και της κ. Μέρκελ

Οι δηλώσεις των κκ Μέρκελ και Σαμαρά επιβεβαίωσαν την πλήρη συμφωνία των δύο πλευρών στη συνέχιση της ίδιας πολιτικής λιτότητας και μνημονίων. Ο πρωθυπουργός, για μια ακόμη φορά, δεν έθεσε κανένα από τα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα, παρά έμεινε στις ευχαριστίες προς τη Γερμανίδα καγκελάριο για την τιμή που του έκανε να τον συναντήσει, σε ευχολόγια για την ανάκαμψη και στα καθιερωμένα κροκοδείλια δάκρυα για τις θυσίες του ελληνικού λαού. Δεν αξίζει στο λαό μας ένας τέτοιος πρωθυπουργός, δεν του ταιριάζει τέτοια αντιμετώπιση.

Διαβάστε ακόμα: Ανώμαλη προσγείωση από Μέρκελ: Συνέχιση της λιτότητας, καμία δέσμευση για χρέος και βοήθεια 

-δείτε: http://left.gr/news/syriza-den-axizei-sto-lao-mas-enas-tetoios-prothypoyrgos#sthash.ttd2ZhkM.dpuf

Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Ιωάννης - Ιάκωβος Μάγερ 1798 – 1826

Ελβετός φιλέλληνας, από τους πρωτεργάτες της ελληνικής δημοσιογραφίας.

Ο Ιωάννης - Ιάκωβος Μάγερ (Johann Jacob Meyer) γεννήθηκε στη Ζυρίχη στις 30 Δεκεμβρίου 1798. Ο πατέρας του, Γιόχαν Μάγερ, ήταν γιατρός και το περιβάλλον του μεγαλοαστικό. Σπούδασε φαρμακευτική και στη συνέχεια ξεκίνησε σπουδές ιατρικής, τις οποίες δεν ολοκλήρωσε, καθώς αποβλήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, λόγω χρεών. Το 1817 παντρεύτηκε τη Σαλώμη Στάουμπ, αλλά ένα χρόνο αργότερα το ζευγάρι χώρισε.

Πνεύμα ανήσυχο, φιλελεύθερο και ολίγο τυχοδιωκτικό, δεν δίστασε να συστηθεί ως Δρ Μάγερ ενώπιον της φιλελληνικής επιτροπής της Βέρνης και να ζητήσει να κατέβει στην Ελλάδα για να βοηθήσει την περίθαλψη των αγωνιζομένων Ελλήνων. Πράγματι, με έξοδα της επιτροπής ήλθε στην Ελλάδα τους πρώτους μήνες της επανάστασης και στις 20 Φεβρουαρίου του 1822 πήρε μέρος στη Ναυμαχία της Πάτρας υπό τις διαταγές του Ανδρέα Μιαούλη.
Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στο Μεσολόγγι. Ασπάστηκε την Ορθοδοξία και ήλθε σε δεύτερο γάμο με την ωραία μεσολογγίτισσα Αλτάνα Ιγγλέζου, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά. Με διευθυντή τον Γερμανό γιατρό Γιόχαν Έλστερ άνοιξε μικρό νοσοκομείο, στο οποίο νοσηλεύονταν οι τραυματίες του πολέμου. Η πλήρης ενσωμάτωσή του στο ελληνικό περιβάλλον εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τους προεστούς του Μεσολογγίου και γρήγορα έγινε ένας από τους ευυπόληπτους πολίτες της πόλης.
Την Πρωτοχρονιά του 1824 εξέδωσε την εφημερίδα Ελληνικά Χρονικά, με την υποστήριξη του Λόρδου Βύρωνα, τον οποίον δεν συμπαθούσε ιδιαίτερα, καθώς τον θεωρούσε έναν αριστοκράτη δανδή, που δεν πρόσφερε τα αναμενόμενα στην Επανάσταση. Η αντιπάθεια ήταν αμοιβαία. Ο λόρδος Βύρων πίστευε ότι τα φλογερά φιλελεύθερα και αντιμοναρχικά άρθρα του Μάγερ, που διαβάζονταν και στο εξωτερικό, δεν έκαναν καλό στην ελληνική υπόθεση, καθώς εξαρτούσε πολλά για την ανεξαρτησία της από τις μοναρχίες της Ευρώπης. Για τον Μάγερ η ελευθερία του Τύπου ήταν αδιαπραγμάτευτη και δεν δίσταζε να ασκεί κριτική ακόμη και στους πολιτικούς που υποστήριζε.
Ο Μάγερ ήταν ενταγμένος στην πολιτική μερίδα του αγγλόφιλου Γεωργίου Κουντουριώτη (1782-1858) και ήταν υποστηρικτής του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου (1791-1865), στην εμφύλια διαμάχη τους αρχικά με τους στρατιωτικούς και στη συνέχεια με τους Πελοποννήσιους. Τον Αύγουστο του 1824 διορίσθηκε μέλος της διευθύνουσας επιτροπής του Μεσολογγίου, στη θέση του αποθανόντος Ιωάννη Τρικούπη (1750-1824) και διακρίθηκε για τις διοικητικές του ικανότητες κατά την πολιορκία της πόλης από τους Τουρκοαιγύπτιους.
Ο Ιωάννης - Ιάκωβος Μάγερ σκοτώθηκε μαζί με την οικογένειά του και την υπηρέτριά του Σάννα, κατά τη διάρκεια της Εξόδου του Μεσολογγίου, στις 11 Απριλίου 1826. Μαζί του έφερε το σπουδαίο ημερολόγιο, στο οποίο κατέγραφε τα γεγονότα του Μεσολογγίου μετά την διακοπή της έκδοσης των «Ελληνικών Χρονικών» στις 20 Φεβρουαρίου 1824 και το οποίο χάθηκε. Το μνημείο του βρίσκεται στον Κήπο των Ηρώων του Μεσολογγίου.
Ο Μεσολογγίτης ποιητής και ακαδημαϊκός Γεώργιος Δροσίνης, προλογίζοντας την έκδοση του «Ημερολογίου της Πολιορκίας του Μεσολογγίου 1825-1826», εκ των «Ελληνικών Χρονικών του Μάγερ» έγραψε χαρακτηριστικά για τον Ελβετό φιλέλληνα:
Ευλογημένη ας είναι η Σαλώμη Μάγερ, το γένος Στάουμπ, η οποία εζήτησε την διάζευξιν της από τον Μάγερ, και τρισευλογημένος ο πρύτανις του Πανεπιστημίου του Φρειβούργου, ο οποίος τον απέβαλεν. Αν δεν συνέβαιναν τα δύο αυτά, η Ελβετία θα είχεν έναν περισσότερον αγαθόν οικογενειάρχην και ένα περισσότερον ιατρόν ή φαρμακοποιόν, αλλά το Μεσολόγγι θα εστερείτο τον Πολύβιον της πολιορκίας του και το αίμα ενός απογόνου του Γουλιέλμου Τέλλου - κατά την δική του έκφρασιν δεν θα ανεμιγνύετο με το αίμα των ηρώων της Ελλάδος.

     Η εφημερίδα Ελληνικά Χρονικά, φύλλο 7 Ιανουαρίου 1825.   



Τίτλος εφημερίδας, που εκδιδόταν στο Μεσολόγγι από τον Ελβετό φιλέλληνα Ιωάννη - Ιάκωβο Μάγερ (1798-1826). Το πρώτο φύλλο των Ελληνικών Χρονικών κυκλοφόρησε την Πρωτοχρονιά του 1824 και το τελευταίο στις 20 Φεβρουαρίου 1826.
Ο Μάγερ, που είχε σπουδάσει φαρμακευτική και λίγη ιατρική, ήλθε στην Ελλάδα τους πρώτους μήνες της Επανάστασης του '21, για να βοηθήσει στην περίθαλψη των αγωνιζομένων Ελλήνων. Το όνομά του, όμως, συνδέθηκε με τα πρώτα βήματα της ελληνικής δημοσιογραφίας.
Το πρώτο φύλλο της εφημερίδας κυκλοφόρησε την 1η Ιανουαρίου 1824 και τυπώθηκε σ’ ένα μικρό χειροκίνητο πιεστήριο του Μεσολογγίου, ενώ από τις 20 Απριλίου τα Ελληνικά Χρονικά τυπώνονταν σ' ένα πιο σύγχρονο χειροκίνητο πιεστήριο, που είχε φέρει στην Ελλάδα ο Άγγλος συνταγματάρχης Λέστερ Στάγχοπ, από τους ακολούθους του Λόρδου Βύρωνα. Την επιμέλεια της έκδοσης είχε ο Θεσσαλονικιός τυπογράφος Δημήτριος Μεσθενέας (?-1826).
Η εφημερίδα κυκλοφορούσε δύο φορές την εβδομάδα και η τριμηνιαία συνδρομή της κόστιζε έξι ισπανικά τάλληρα. Συχνά αναγκαζόταν να μην είναι συνεπής με το αναγνωστικό της κοινό, λόγω ανυπέρβλητων εμποδίων. «Ζητούμε συγγνώμην από τους κυρίους συνδρομητάς μας διά την διακοπήν, την οποίαν εξ ανάγκης μεταχειριζόμεθα ενίοτε εις την εφημερίδα. Αι συνεχείς ζημίαι, τας οποίας από τον εχθρικόν πυροβολισμόν πάσχει η τυπογραφία, γίνονται αιτίαι αναπόφευκτοι ταύτης της διακοπής…» έγραφε ο Μάγερ στο φύλλο της 19ης Αυγούστου 1825.
Η ύλη της εφημερίδας διαπνεόταν από φιλελεύθερο πνεύμα και περιλάμβανε άρθρα, στα οποία αναπτύσσονταν απόψεις για πολιτειακά και άλλα θέματα. Ο Μάγερ, οπαδός του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου (1791-1865), υποστήριξε το κύρος της Διοίκησης, σε πολλές όμως περιπτώσεις επέκρινε τις ενέργειές της. Τους τελευταίους μήνες της έκδοσής της δημοσιεύονταν ημερολογιακά οι περιγραφές των πολεμικών συγκρούσεων και εξ’ αυτού του λόγου η εφημερίδα αποτελεί πολύτιμη πηγή  για την ιστορία της Επανάστασης και ειδικότερα για την πορεία των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της δεύτερης πολιορκίας του Μεσολογγίου.
Τα Ελληνικά Χρονικά έπαψαν να κυκλοφορούν στις 20 Φεβρουαρίου 1826, όταν μία βόμβα από το τουρκοαιγυπτιακό στρατόπεδο κατέστρεψε ολοκληρωτικά τις εγκαταστάσεις της, λίγες εβδομάδες πριν από την έξοδο των πολιορκημένων. Συνολικά, εκδόθηκαν 211 φύλλα, κάποια από τα οποία διασώζονται στην Εθνική Βιβλιοθήκη.
Η εφημερίδα επανεκδόθηκε στο Μεσολόγγι στις 13 Φεβρουαρίου 1859 από τον δικηγόρο και λόγιο Αναστάσιο Κ. Γιαννόπουλο. Είχε διαφορετική μορφή και η ύλη της περιείχε αναδημοσιεύσεις άρθρων από τον ελληνικό και διεθνή τύπο. Ήταν εβδομαδιαία και η κυκλοφορία της διάρκεσε έως τις 15 Ιουνίου 1864.

________________
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/638#ixzz2yWp9VrZz